2011. július 1., péntek

Szuper-Homokozó avatás a Kulturális Kreatívok stábjával

Hol tartunk most?

A hosszú előkészítő folyamat és a minden képzeletünket felülmúló tömeget odavonzó március végi nyilvános bemutató előadásunk után tavasszal végre a két kezünkkel is építeni kezdtünk. Előbb egy szupervályog fűszerspirál nőtt ki a földből a diósdi kertépítő tanfolyamunk keretében, Szász Vali - suskás barátunk és lelkes drukkerünk - kertjében, majd a bócsai Mindegyszer Közösség tanyáján tartottunk kéthetes „zsákvályog” tanfolyamot. A lelkes és elkötelezett csapatnak köszönhetően felépült az első hazai szupervályog-épület is, egy kétkupolás kis fürdőház. A nyarat pedig egy homokozó birodalom építésével köszöntöttük, amelyet saját erőből önkéntes alapon építettünk a gárdonyi Sport Beach ökológiai szemléletű strandon a 4. Országos Öko Expo és Biofesztivál keretében, több mint 70 gyermek lelkes közreműködésével.

Ezekről az eseményekéről még bővebben is beszámolok majd, amikor a történetben odaérkezem. Mindegyik „gyermekünkre” büszke a csapatunk, de a koronát az eseményekre (legalábbis számomra) a szerdai (június 29.) nap tette fel. Ekkorra készült el a Szuper-Homokozó végső ruhája, Csizmadia Gergő a „burkolatok művésze” jóvoltából. Mesés lett! Azonkívül, hogy lehet benne homokozni és a földzsák-hurkákból formált falakon csúszni-mászni, szaladgálni, szinte minden centiméterén van valami kedves figura vagy rajz, amit a gyerekek felfedezhetnek. Az ünnepélyes átadáson kisóvodás csapat avatta fel a homokozót, és az eseményt a Kulturális Kreatívok filmese, Fogel Frigyes is felvette.


Frigyes néhány hete kereste meg munkacsoportunkat e-mail-ben a következő szavakkal:
„…nemsokára indítok egy kulturális kreatív internet televíziót (KKTV).
… érkezem Magyarországra, hogy majdnem 4 hét alatt otthon és a környező országokban (Ausztria, Szlovákia, Erdély, stb.) felvételeket készítsek a témában.
Szeretnélek felkérni titeket ez úton egy riportra, miután már jó ideje figyelem a munkátokat, és nagyon fontosnak gondolom, hogy még több emberhez eljussanak az eredményeitek.”
Nagyot dobbant a szívem a levél olvasásakor, mert régóta emlegettük a kulturális kreatívokat, és hogy jó lenne velük kapcsolódni. És tessék, ők maguk kerestek meg minket! Talán el sem mertem hinni a dolgot, mert egy ideig nem is válaszoltam a levélre. Mire Frigyes felhívott telefonon, hogy rákérdezzen, megkaptam-e. El is szégyelltem magam, de végül sikerült az egyeztetés, és megbeszéltük, hogy Bócsára jönnek le elkészíteni az interjút. Az, hogy végül még Gárdonyba is csatlakoztak hozzánk, már csak a hab volt a tortán. Kedden hívott Bálint Gyuri, a strand házigazdája, hogy másnap délelőttre szervezte az homokozó átadást, és gondoltuk, próba szerencse, megkérdezzük Frigyest, hátha ráér oda is eljönni. És ráért! Ez volt az egyetlen, még be nem táblázott délelőttje :)!

Az elmúlt hónapok sokszor erőt próbáló időszaka után talán ez volt az a pont, amikor úgy éreztem, végre „kívülről” is megerősítést kaptunk, hogy érdemes tovább járni ezen a nem kitaposott úton. A bócsai tanfolyam kiváló csapata, a gárdonyi építés együtt a gyermeksereggel, és az a jó pár ember, aki segített az elmúlt hónapokban, is erőt adott és inspiráló volt, de ez a felkérés, hogy benne lehetünk Frigyes következő Kulturális Kreatívok filmjében, abból az „áramlatból” jövő megerősítést volt, amihez tartozni szeretnénk. Olyan érzésem volt, hogy valóban kapcsolódunk ennek a hálózatnak a tagjaihoz, akiknek lesz elég ereje változtatni a világ forgásán. Nagy megtiszteltetésnek és elismerésnek érzem.

Azóta újra meglódultak velünk az események, és úgy tűnik, jó irányba!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése